Aplikasi MyNelayan@Langkawi Di Pameran Digital Langkawi

UUM ONLINE: Institute for Advanced and Smart Digital Opportunities (IASDO), Pusat Pengajian Pengkomputeran (SoC), Universiti Utara Malaysia (UUM) yang menjalankan projek penyelidikan translasional (translational research) bersama YB Nor Saidi Nanyan, ADUN Kuah, Langkawi telah membentangkan dan berkongsi projek penyelidikan aplikasi MyNelayan di Langkawi kepada YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abd Razak selepas pelancaran Digital Langkawi di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri baru-baru ini.

Lawatan Industri Perluas Kerjasama UUM Dan UMW Grantt

UUM ONLINE: Selangor, 8 Ogos - Bagi meluaskan dan mengukuhkan lagi skop kerjasama di antara Universiti Utara Malaysia (UUM) dan UMW Grantt International Sdn Bhd, delegasi UUM yang terdiri daripada 30 staf akademik dari Pusat Pengajian Antarabangsa (SoIS) telah mengadakan lawatan industri ke syarikat berkenaan yang terletak di Shah Alam, semalam.

1,257 Pelatih Kor SUKSIS Terima Pentauliahan

UUM ONLINE: 21 Ogos - Seramai 1,257 pelatih Kor Sukarelawan Polis Siswa/Siswi (Kor SUKSIS) menerima pentauliahan masing-masing sempena Majlis Perbarisan Tamat Latihan & Penyampaian Sijil Pelantikan Pegawai Kor SUKSIS Universiti Awam (UA) Ke-13 Tahun 2017 yang berlangsung di Universiti Utara Malaysia (UUM) semalam.

Naib Canselor Gesa Tingkatkan Jumlah Penyelidikan Dan Penerbitan

UUM ONLINE: 7 Ogos - “Jumlah penyelidikan dan penerbitan di Universiti Utara Malaysia (UUM) yang masih sangat rendah perlu ditingkatkan walaupun pelbagai insentif telah diberikan, namun jumlah penyelidikan dan penerbitan yang dihasilkan masih sangat rendah berbanding bilangan pensyarah UUM yang seramai 1,119 orang,” kata Naib Canselor, Prof Dato’ Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak.

CCCJ 2017 Beri Pendedahan Isu-Isu Koreksional Dan Keadilan Jenayah

UUM ONLINE: Dalam mendepani cabaran dunia semasa yang semakin kompleks, Pusat Pengajian Psikologi Gunaan, Dasar dan Kerja Sosial (SAPSP) Universiti Utara Malaysia (UUM) bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) telah menganjurkan Conference on Correction and Criminal Justice 2017 (CCCJ 2017) di Auditorium, Pusat Pengajian Antarabangsa (SoIS) UUM pada 17 Ogos lalu.

UUM-Amtel Mega Bakal Bangunkan Langkawi Premium Outlet

UUM ONLINE: Langkawi, 19 Ogos – Universiti Utara Malaysia (UUM) menerusi anak syarikat, Uniutama Management Holdings Sdn Bhd (UMHSB) dengan kerjasama Amtel Mega Sdn. Bhd yang merupakan anak syarikat Amtel Holdings Berhad bakal membangunkan Premium Outlet yang terletak di Bandar Kuah tidak lama lagi.

Naib Canselor Sampai Ucap Utama Pada Persidangan Antarabangsa MELICOSS 2017

UUM ONLINE: Melaka - Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak telah menyampaikan ucap utama bertajuk “Politik Etnik dan Cabaran Isu-Isu Keselamatan di Malaysia” sempena Melaka International Conference on Social Sciences (MELICOSS 2017) yang diadakan pada 29 dan 30 Julai lalu.

Persidangan antarabangsa ini dianjurkan oleh Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM) dan Majlis Profesor Negara (MPN) dengan kerjasama Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI).

MELICOSS 2017 dihadiri lebih 200 peserta dari dalam dan luar negara yang terdiri daripada ahli-ahli akademik dan para pelajar IPT.

Pembukaan MELICOSS 2017 dimulakan dengan ucap utama yang disampaikan oleh Naib Canselor yang menyentuh mengenai isu-isu sejarah politik dunia, demokrasi permuafakatan, keperluan bagi purposive depolitication iaitu mengenyahkan isu-isu etnik, kaum dan agama dari politik, pembentukan dan pengukuhan Negara Bangsa, isu dan cabaran keselamatan semasa Malaysia dan sebagainya.

Majlis perasmian MELICOSS 2017 telah disempurnakan oleh Tan Sri Datuk Seri Dr. Abu Seman Haji Yusop, Pro-Canselor KUIM.

Persidangan dua hari yang berlangsung di Holiday Inn, Melaka ini turut dihadiri oleh Prof. Datuk Dr. Hj. Mohd Taib Haji Dora, Naib Canselor KUIM dan pegawai-pegawai kanan KUIM.