UUM Rai Staf Bertugas Pada Hari Raya Aidilfitri

UUM Rai Staf Bertugas Pada Hari Raya Aidilfitri

 

UUM ONLINE: Universiti Utara Malaysia (UUM) meraikan seramai 105 staf dari Jabatan Keselamatan, UUMIT, Pusat Islam, Jabatan Pembangunan dan Penyenggaraan (JPP) dan EDC Hotel & Resorts yang akan bertugas pada Hari Raya Aidilfitri ini pada Majlis Meraikan Staf Bertugas Semasa Aidilfitri, pagi tadi.

Inisiatif Strategik TN50 Mendokong Hasrat Perdana Menteri Bangunkan Negara Menjelang 2050

Inisiatif Strategik TN50 Mendokong Hasrat Perdana Menteri Bangunkan Negara Menjelang 2050

 

UUM ONLINE: Dalam usaha kerajaan menjadikan Malaysia negara maju dengan memperkenalkan Transformasi Nasional 2050 (TN50), UUM turut tidak ketinggalan bersama-sama mendokong usaha tersebut dengan menganjurkan Program Inisiatif Strategik Transformasi Nasional 2050 (TN50) bersama Ahli Lembaga Pengarah UUM selama dua hari di EDC Hotels & Resorts.

Perasmian program tersebut disempurnakan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah UUM, Tan Sri Siti Sa'diah Sheikh Bakir, malam tadi.

Dalam ucaptama beliau berkata, program itu penting dalam melestarikan hasrat YAB Perdana Menteri untuk menjadikan Malaysia sebagai negara maju merangkumi aspek pendidikan, politik, kos sara hidup, sukan dan seni budaya, agama dan perpaduan, alam sekitar, hubungan luar, kesejahteraan bandar, makroekonomi serta sains dan teknologi.

Katanya, sebagai satu wadah perjuangan Malaysia dalam membentuk pemimpin masa hadapan, UUM perlu meningkatkan komitmen untuk tambah nilai kepada pihak berkepentingan atau pemegang taruh.

"Amanah ini perlu dilaksanakan walaupun zaman berubah demi rakyat dan negara yang dikasihi.

"Tambahan pula dunia kini semakin maju, rentak kemajuan semakin rancak dirasakan, malah ilmu dan kemampuan menjadi teras kehidupan abad ini dan disokong pula dengan penjanaan kapasiti berterusan dan lestari," ujar beliau.

Kata YBhg Tan Sri lagi, era ini negara memerlukan transformasi, mengubah ke arah menjadi negara maju mengikut definisi global.

Menurutnya, TN50 adalah seiring dengan Bajet 2017 yang dibentangkan YAB Perdana Menteri pada Oktober lalu dan ia merupakan satu gagasan baharu menjelang 2050.

Ujar beliau, TN50 juga adalah aspirasi masa hadapan yang menggalakkan generasi muda mencapai wawasan lebih gemilang dibawah lembayung negara yang maju, berdaulat dan sejahtera.

"Terdapat beberapa mega trend bakal mengubah dunia termasuk Malaysia menjelang 2050 iaitu politik, ekonomi, sosial, teknologi dan persekitaran.

"Justeru, universiti juga perlu pikul tanggungjawab besar dan penting apabila melihat mega trend semasa ini yang berlaku dan perlu menjadi pemangkin yang menjadi penentu kepada perkara bakal berlaku," katanya.

Tambahnya lagi, tugas sebagai pendidik di menara gading sangat signifikan dalam membantu anak bangsa mencapai aspirasi walaupun dunia mengalami transformasi besar.

Menurutnya, UUM sebagai Universiti Pengurusan Terkemuka perlu mengaplikasikan teori-teori dan model pengurusan yang ada untuk membantu mencetuskan idea dan mengatasi impak mega trend menjelang 2050, di samping idea baharu dalam transformasi negara dan pengurusan untuk meningkatkan prestasi institusi ini.

Sementara itu, Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata, program tersebut merupakan cetusan idea dan inisiatif YBhg Tan Sri yang berpengalaman dalam bidang korporat untuk dimanfaatkan di peringkat universiti.

Ujarnya, menerusi program itu juga diharap semua peserta terlibat dapat menyumbang input atau idea kepada kerajaan khususnya kerana dalam tempoh 2017 hingga 2019 merupakan tahun untuk mengumpul input untuk TN50.

"Selain merancang masa hadapan universiti sahaja, kita juga perlu merancang untuk negara.

"Justeru, input yang dihasilkan nanti bukan sahaja berguna di peringkat nasional, malah antarabangsa serta memberi impak juga kepada universiti dan sistem pendidikan tinggi negara. Ini menjadi salah satu sumbangan UUM kepada negara," katanya.

Program Inisiatif Strategik Transformasi Nasional 2050 itu melibatkan lebih 80 penjawat utama dan Ketua PTJ UUM yang membincangkan topik diberikan secara berkumpulan dan membuat pembentangan/resolusi mengikut topik yang digariskan dalam TN50.

 

 

 

===============================
FROM:
CORPORATE COMMUNICATION UNIT
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
TEL.: 04-928 3042/3047/3050
FAX: 04-928 3053
E-MAIL: ukkuum@uum.edu.my 
FACEBOOK: Universiti Utara Malaysia (Official FB)

footer ci uum

 

 

UUM Rangkul Pingat Emas Di ITEX 2017

UUM Rangkul Pingat Emas Di ITEX 2017

UUM ONLINE: Kuala Lumpur: Produk 'MyOPPIDeX: Malaysia Oil Palm Plantation Investment Decision Support System' hasil pasukan penyelidik UUM berjaya merangkul pingat emas pada Pameran Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi Antarabangsa Ke-28 (ITEX’17) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), baru-baru ini.

Naib Canselor Terima Pengiktirafan Antarabangsa 'The Dr Constantine "Taki" Papadakis Leadership Award

Naib Canselor Terima Pengiktirafan Antarabangsa 'The Dr Constantine "Taki" Papadakis Leadership Award

 

UUM ONLINE: Thailand – Sumbangan Naib Canselor, Prof Dato’ Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak dalam pembangunan UUM terus diiktiraf antarabangsa apabila beliau menerima ‘The Dr. Constantine “Taki” Papadakis Leadership Award for Excellence In Innovation, Entrepreneurship and Commitment To Cooperative & Work-Integrated Education’ pada 20th WACE World Conference & 8th Thai Cooperative Education Day 2017 yang berlangsung dari 4 hingga 8 Jun di Chiang Mai, baru-baru ini.

Naib Canselor Terima Pengiktirafan Daripada CMI

Naib Canselor Terima Pengiktirafan Daripada CMI

 

UUM ONLINE: London - Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak melakar sejarah menjadi rakyat Malaysia dan Asia pertama dilantik menjadi Ahli Badan Profesional (Companionship) ke-86 oleh Chartered Management Institute (CMI), sebuah badan profesional antarabangsa bertauliah untuk pengurusan yang berpangkalan di London, United Kingdom. 

UUM Muncul Naib Johan Mulvec 2017

UUM Muncul Naib Johan Mulvec 2017

UUM ONLINE: Putrajaya - Video mengenai seorang bapa tunggal yang mendidik anaknya untuk menabung sejak kecil demi kebaikan masa hadapan karya sekumpulan pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM), dinobatkan sebagai pemenang tempat kedua Pertandingan Video Multimedia (Mulvec) 2017.

UUM Jalin Kerjasama Dengan University Of Cambridge

UUM Jalin Kerjasama Dengan University Of Cambridge

 

UUM ONLINE: United Kingdom - UUM terus memperkasakan agenda pengantarabangsaan dengan memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan University of Cambridge sempena lawatan kerja Naib Canselor, Prof Dato’ Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak sebagai Pengerusi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) di University of Cambridge, Mei lalu.

Pemeteraian MoU antara kedua universiti tersebut telah ditandatangani oleh Naib Canselor yang mewakili UUM bersama Ketua Eksekutif, Cambridge English Language Assessment, Saul Nasse.

Dengan jalinan kerjasama strategik itu, UUM menerusi Pusat Pengajian Bahasa, Tamadun dan Falsafah (SLCP) dan Cambridge English Language Assessment, University of Cambridge akan mengerakkan pelbagai program dan aktiviti secara bersama seperti akreditasi kursus kemahiran Bahasa Inggeris dan penjajaran kepada standard antarabangsa, menyediakan latihan sebagai penguji kemahiran oral di kalangan staf akademik, penyelidikan berimpak tinggi berkaitan pembelajaran dan pengajaran dalam Bahasa Inggeris, peningkatan kualiti pengujian bahasa dan latihan sebagai penguji bahasa selain usaha untuk menjadikan SLCP sebagai sebuah pusat peperiksaan pelbagai ujian untuk Cambridge English.

Cambridge English Language Assessment telah menggunakan rangka Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) dalam pengujian bahasa sebagai panduan deskripsi tahap kemahiran penguasaan bahasa.

Di Malaysia, penggunaan CEFR sedang dilaksanakan dalam penggubalan kurikulum, pengujian dan bahan mengajar Bahasa Inggeris di peringkat sekolah dan universiti serta turut digunakan di negara lain seperti Singapura dan Australia.

Naib Canselor berkata, kerjasama pintar itu memberikan manfaat yang cukup besar kepada pihak UUM seperti peningkatan dan pemantapan pengujian Bahasa Inggeris dengan mengikut standard antarabangsa, selain menjadikan Cambridge English Language Assessment sebagai penanda aras dalam pengujian Bahasa Inggeris serta penjanaan kewangan universiti melalui penyediaan pelbagai kursus persediaan ujian yang bakal ditawarkan.

Cambridge English Language Assessment telah bergiat aktif di dalam pengujian bahasa semenjak 150 tahun dahulu dan mempunyai ramai pakar yang tersohor dalam bidang pengujian bahasa.

Pada sesi lawatan kerja beliau dan di atas jemputan Cambridge English serta Cambridge International Examinations itu, Naib Canselor selaku Pengerusi MPM turut mengadakan beberapa siri perbincangan berkaitan program yang melibatkan MPM dan University of Cambridge serta mengadakan sesi pertemuan bersama Ketua Eksekutif, Cambridge International Examinations, Michael O` Sullivan, seterusnya melawat Muzium Fitzwilliam, muzium terbesar di Cambridge.

Turut serta dalam lawatan kerja tersebut ialah Ketua Eksekutif MPM, Mohd Fauzi Datuk Mohd Kassim.

 

 

 

===============================
FROM:
CORPORATE COMMUNICATION UNIT
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
TEL.: 04-928 3042/3047/3050
FAX: 04-928 3053
E-MAIL: ukkuum@uum.edu.my 
FACEBOOK: Universiti Utara Malaysia (Official FB)

footer ci uum

 

 

I-RIA Promosi Hasil Inovasi Baharu Pencipta Muda

I-RIA Promosi Hasil Inovasi Baharu Pencipta Muda

UUM ONLINE: Bertemakan Harnessing Technology for Humanity, Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) 2017 telah mengiktiraf hasil inovasi ciptaan seramai 195 peserta yang menyertai pameran selama dua hari itu yang berakhir di Dewan Mu'adzam Shah, petang semalam.

OYAGSB Bentang Status Triple ISO

OYAGSB Bentang Status Triple ISO

 

UUM ONLINE: 29 Mei - Bagi memastikan Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business (OYAGSB) berjaya memperoleh Pensijilan Triple ISO menjelang 2020, satu sesi taklimat tentang status MS ISO9001:2015, MS ISO14001:2015, SR10:2015 OYAGSB telah berlangsung di Bilik Senat, semalam.

Sesi taklimat tersebut telah dihadiri Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof Dr Hassan Ali yang mewakili Naib Canselor bersama Pengarah IPQ, Prof Madya Dr Faudziah Zainal Abidin dan Dekan-dekan serta ketua-ketua PTJ.

Taklimat tentang MS ISO9001:2015 (Sistem Pengurusan Kualiti) dan MS ISO14001:2015 (Sistem Pengurusan Alam Sekitar) disampaikan perunding, Armpon a/p I Weng, manakala SR10:2015 (Sistem Pengurusan Tanggungjawab Sosial) oleh perunding, Lim Kim Yook.

Menurut Armpon a/p I Weng, fasa ketiga iaitu pelaksanaan ISO9001:2015 dan ISO14001:2015 masih lagi berterusan, manakala fasa keempat iaitu audit peringkat pertama sudah selesai dan bakal diikuti audit peringkat kedua dijangka pada bulan Julai nanti.

Beliau turut mengemukakan beberapa isu berbangkit serta cabaran yang dihadapi oleh OYAGSB seperti ketiadaan unit yang khusus untuk menguruskan pelaksanaan Triple ISO, pertindihan tanggungjawab antara jabatan dan struktur OYAGSB dalam pengurusan alam sekitar.

Sementara Lim Kim Yook menerangkan tentang beberapa prinsip tanggungjawab sosial SR10:2015 seperti akauntabiliti, ketelusan, menghormati kedaulatan undang-undang dan menghormati hak asasi manusia, selain GC-Mark Labels for Social Responsibility.

Mulai hari ini sehingga 30 Mei, lawatan tapak bagi SR10:2015 akan diadakan di OYAGSB, manakala audit peringkat kedua bagi ISO14001:2015 akan diadakan sebelum Hari Raya Aidilfitri dan audit peringkat kedua ISO9001:2015 dijangka selepas Hari Raya Aidilfitri.

 

 

 

===============================
DARIPADA:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
TEL.: 04-928 3048/3049/3042/3040
FAKS: 04-928 3053
E-MEL: ukkuum@uum.edu.my
FACEBOOK: Universiti Utara Malaysia (Official FB)

 footer ci uum

 

 

I-RIA 2017 Catat Penyertaan Tertinggi

I-RIA 2017 Catat Penyertaan Tertinggi

UUM ONLINE: Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) 2017 mencatat penyertaan tertinggi dalam sejarah penganjurannya dengan berjaya menarik 195 peserta daripada Universiti, Politeknik serta sekolah rendah dan menengah di seluruh Malaysia.

Pejabat Luar (China)

马来西亚北方大学境外办公室 (中国)
地址:北京市朝阳区东三环北路8号亮马河公寓1059室   邮编:100004
进入中文页面,获取更多信息
Pengarah: Helen (LIU RONG)  
Tel: 86-1051650127  
QQ: 591913393/1243512744
Email: mhepc@aliyun.com    
Faks: 86-1064032524

Klik sini untuk maklumat 

UUM Sintok

  servicedesk@uum.edu.my
  +604-928 4000    +604-928 3053
  Universiti Utara Malaysia,
06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia

UUM Kuala Lumpur

  uumkl@uum.edu.my
  +603-2610 3000    +603-2694 9228
 41-3 Jalan Raja Muda Abd Aziz,
50300 Kuala Lumpur, Malaysia