Naib Canselor Terima Pengiktirafan Daripada CMI

Naib Canselor Terima Pengiktirafan Daripada CMI

 

UUM ONLINE: London - Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak melakar sejarah menjadi rakyat Malaysia dan Asia pertama dilantik menjadi Ahli Badan Profesional (Companionship) ke-86 oleh Chartered Management Institute (CMI), sebuah badan profesional antarabangsa bertauliah untuk pengurusan yang berpangkalan di London, United Kingdom. 

Pelantikan Naib Canselor sebagai Ahli Badan Profesional CMI ini adalah bagi mengiktiraf segala sumbangan dan pencapaian cemerlang beliau kepada pengurusan dan kepimpinan sepanjang kerjaya beliau dalam bidang akademik mahupun pengurusan.

 

Beliau menerima sijil pengiktirafan tersebut daripada Ann Francke, Ketua Eksekutif CMI dalam satu majlis di London pada Mei lalu. Majlis turut dihadiri Prof. Dr. Zeljko Sevic, Dekan OYAGSB.

Keahlian sebagai Companionship adalah bersifat eksklusif di mana keahliannya adalah terdiri daripada kapten-kapten industri di peringkat antarabangsa dan ahli-ahli akademik terkemuka yang hanya dilantik melalui jemputan sahaja.

Antara kapten-kapten industri bertaraf dunia yang telah dilantik sebagai Companionship CMI ini adalah seperti CFO Siemens PLC, Maria Ferraro; Group Director, Global Human Resources, Rolls-Royce PLC, Mary Humiston; Chief Executive Officer, Scotland HSBC Bank PLC, Alison McGregor dan Vice Chairman, KPMG LLP, Melanie Richards.

Selain itu, tokoh-tokoh akademik yang turut dilantik sebagai Companionship CMI adalah Prof Alec Cameron, Vice-Chancellor and CEO, Aston University; Prof Stuart Croft, Vice-Chancellor and President, Warwickshire University; Helen King, Principal St Anne`s College, Oxford University dan Prof John Latham, Vice-Chancellor, Conventry University.

Pelantikan Naib Canselor sebagai Companionship CMI ini secara tidak langsung dapat mengangkat nama dan jenama UUM sebagai Universiti Pengurusan Terkemuka, setanding dengan universiti-universiti berprestij yang lain di peringkat antarabangsa.

Dengan menjadi ahli Badan Profesional CMI, mereka dapat menyertai rangkaian eksklusif bersama pemimpin terkemuka industri dan ahli akademik terulung, selain dapat menggunakan pengalaman dan pengaruh mereka dalam menyumbang kepada satu dimensi baharu dalam pengurusan dan kepimpinan serta membantu membentuk hala tuju dan masa depan profesion tersebut.

Sebelum itu hubungan kerjasama di antara UUM dan CMI ini telahpun dimeterai melalui satu Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani pada bulan Mac yang lalu di Kuala Lumpur.

Antara manfaat daripada hubungan kerjasama ini antaranya para graduan MBA di bawah OYAGSB bakal menerima pensijilan profesional daripada pihak CMI sebagai value added selepas para graduan MBA ini mengikuti struktur silibus baru yang diiktiraf oleh pihak CMI.

 

 

 

===============================
FROM:
CORPORATE COMMUNICATION UNIT
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
TEL.: 04-928 3042/3047/3050
FAX: 04-928 3053
E-MAIL: ukkuum@uum.edu.my 
FACEBOOK: Universiti Utara Malaysia (Official FB)

footer ci uum

 

Pejabat Luar (China)

马来西亚北方大学境外办公室 (中国)
地址:北京市朝阳区东三环北路8号亮马河公寓1059室   邮编:100004
进入中文页面,获取更多信息
Pengarah: Helen (LIU RONG)  
Tel: 86-1051650127  
QQ: 591913393/1243512744
Email: mhepc@aliyun.com    
Faks: 86-1064032524

Klik sini untuk maklumat 

UUM Sintok

  servicedesk@uum.edu.my
  +604-928 4000    +604-928 3053
  Universiti Utara Malaysia,
06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia

UUM Kuala Lumpur

  uumkl@uum.edu.my
  +603-2610 3000    +603-2694 9228
 41-3 Jalan Raja Muda Abd Aziz,
50300 Kuala Lumpur, Malaysia