Akademik

KOLEJ

Kolej Sastera & Sains (UUM CAS)

UUM CAS adalah sebuah kolej akademik yang akan mengubah cara hidup. Dengan gabungan pelbagai kepakaran dalam bidang Pengkomputeran, Pembangunan Sosial, Teknologi Multimedia dan Komunikasi, Sains Kuantitatif, Pendidikan dan Bahasa Moden, Pengajian Am, serta Pengurusan Industri Kreatif, UUM CAS bertujuan menjadi pusat kecemerlangan dalam bidang sastera dan sains, dan juga untuk membangunkan modal yang berwibawa serta komited insan untuk memacu ke hadapan negara, dan umat manusia, selaras dengan piagam dan falsafah Universiti.

Selanjutnya

Kolej Perniagaan (UUM COB)

Kakitangan, pelajar dan alumni UUM COB terdiri daripada rangkaian yang tiada tandingan seperti orang yang menetapkan standard tertinggi bagi pemimpin perniagaan dan usahawan yang berjaya dalam industri. Perkembangan terkini, program UUM COB ini telah diiktiraf oleh AACSB, dan pengiktirafan oleh beberapa badan-badan profesional seperti Institut Akauntan Malaysia, ACCA (UK), Institut Logistik dan Pengangkutan dan Majlis Perancangan Kewangan Malaysia, sekali gus menyediakan tambah nilai untuk graduan kami.

Selanjutnya

Kolej Undang-undang, Kerajaan & Pengajian Antarabangsa (UUM COLGIS)

UUM COLGIS adalah tempat bagi orang-orang yang berusaha untuk membuat perbezaan di dunia; yang terpesona dengan kuasa kerajaan dan pengaruhnya terhadap perubahan dasar yang melanjutkan perkhidmatan profesional undang-undang kepada masyarakat, yang ingin meneroka perkara yang berlaku di seluruh dunia, dan bercita-cita untuk terlibat dalam bidang hospitaliti dan isu-isu alam sekitar. Keilmuan yang dicipta sejarah oleh ahli-ahli fakulti mempengaruhi perbahasan ilmiah dalam bidang pentadbiran awam, undang-undang, hal ehwal antarabangsa dan perniagaan antarabangsa, pelancongan dan hospitaliti, dan banyak lagi.

Selanjutnya

 

Pusat Pengajian Pasca Siswazah

Awang Had Salleh Graduate School of Arts and Sciences (AHSGS)

Awang Had Salleh Graduate School of Arts and Sciences, Universiti Utara Malaysia bertujuan untuk memupuk pelajar menjadi pemimpin empati dan sahih. Ini dapat dilaksanakan dengan pengajian siswazah yang cemerlang melalui program-program akademik bertaraf dunia; penyelidikan yang ketat; serta penerbitan berimpak tinggi dan perundingan inovatif yang menyediakan penyelesaian kepada spektrum luas dalam isu-isu Sastera dan Sains. Objektif utama kami adalah untuk menawarkan program-program yang memberi penekanan kepada melahirkan individu yang holistik dan seimbang, membangunkan individu analitikal dan kreatif, menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif dan membantu pelajar untuk menerapkan nilai-nilai murni untuk menjadi pemimpin yang lebih baik.

Selanjutnya

Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business (OYAGSB)

UUM Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business (OYAGSB) komited untuk mempromosikan kecemerlangan dan melebarkan penyertaan, memberi peluang kepada setiap calon untuk mendapatkan tempat di program-program kami, yang telah diiktiraf oleh Persatuan MBA (AMBA), Association of Advanced Colleges and Schools of Business (AACSB), dan Alliance for Business Education and Scholarship for Tomorrow (ABEST21). Ini akreditasi antarabangsa yang didambakan bagi memastikan bahawa Pusat Pengajian mematuhi standard pendidikan dan profesional tertinggi dan memenuhi kriteria akreditasi yang ketat.

Selanjutnya

Ghazali Shafie Graduate School of Government (GSGSG)

Ghazali Shafie Graduate School of Government mengalu-alukan semua bakal pelajar-pelajar untuk melanjutkan pelajaran yang ditawarkan oleh GSGSG. Visi kami adalah untuk menekankan kualiti dan inovasi dalam bidang kemahiran undang-undang, pentadbiran awam, pembangunan, perniagaan antarabangsa, kajian antarabangsa, pelancongan dan hospitaliti. Secara umum, ia adalah untuk menghormati kepentingan melahirkan modal insan yang cemerlang, untuk menjadi yakin dengan idea bahawa sifat bersepadu pengetahuan, kesatuan Allah, dan moral memberi manfaat kepada semua pihak yang berkepentingan kepada kolej dan masyarakat.

Selanjutnya

 

Pusat Pengajian

Perakaunan

Menyediakan persekitaran yang kondusif di mana pengetahuan perniagaan yang diperolehi, dicipta, dan dikongsi untuk memperkayakan pengetahuan manusia.

Selanjutnya

Pengurusan Perniagaan

Menyediakan persekitaran yang altruistik untuk pemerolehan dan penyebaran ilmu pengurusan perniagaan kontemporari.

Selanjutnya

Pengkomputeran

Merealisasi aspirasi SOC sebagai pusat kecemerlangan dan rujukan utama dalam pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan dan inovasi, penerbitan dan perundingan, dan latihan profesional dalam bidang berkaitan Enterprise Computing.

Selanjutnya

Ekonomi, Kewangan & Perbankan

Memperoleh, mencipta, menyebar dan berkongsi meluaskan pengetahuan dan menyediakan latihan terbaik dalam bidang ekonomi, kewangan, perbankan dan pengurusan risiko

Selanjutnya

Pendidikan & Bahasa Moden

Memenuhi piagam falsafah Kolej dan Pusat Pengajian sebagai pusat kecemerlangan akademik dalam bidang pendidikan bagi melahirkan modal insan yang berkebolehan dan bermotivasi tinggi untuk membangunkan negara dan ketamadunan.

Selanjutnya

Kerajaan

Memenuhi piagam dan falsafah kolej sebagai pusat kecemerlangan akademik yang menghasilkan keupayaan manusia yang menegakkan nilai-nilai moral.

Selanjutnya

Pengajian Antarabangsa

Menyebarkan pengetahuan holistik berdasarkan kebenaran di dalam bidang Hal Ehwal Antarabangsa dan Perniagaan; dan menghasilkan graduan yang akan menyumbang dengan penuh makna dan secara beransur-ansur ke arah kesejahteraan masyarakat nasional dan global.

Selanjutnya

Pusat Pengajian Perniagaan Islam

Mendidik para pemimpin dengan ciri-ciri holistik untuk berkhidmat kepada masyarakat global di bawah bimbingan Al-Quran dan Sunnah.

Selanjutnya

Undang-undang

Memenuhi piagam dan falsafah kolej sebagai pusat kecemerlangan akademik yang menghasilkan modal insan yang menegakkan nilai-nilai moral..

Selanjutnya

Teknologi Multimedia & Komunikasi

Untuk menjadi pusat utama dalam membangunkan modal insan yang cekap dan mahir, menjana penyelidikan, pembangunan inovasi, dan dasar dalam bidang Teknologi Multimedia dan Komunikasi

Selanjutnya

Sains Kuantitatif

Menjana modal insan kritikal, pengajaran yang inovatif dan pembelajaran melalui penyelidikan, penerbitan, perundingan dan khidmat masyarakat.

Selanjutnya

Psikologi Gunaan,Dasar & Kerja Sosial

Menjadi sebuah institusi kecemerlangan akademik dan rujukan serantau dalam bidang pembangunan sosial.

Selanjutnya

Pengurusan Teknologi & Logistik

Mendedikasikan untuk Tujuan, Pembangunan, Komunikasi dan Aplikasi Ilmu (PDCA).

Selanjutnya

Pengurusan Pelancongan, Hospitaliti & Alam Sekitar

Berfungsi sebagai pusat kecemerlangan mampu menyediakan nasihat pakar dalam bidang pelancongan, hospitaliti dan pengurusan alam sekitar selaras dengan falsafah universiti.

Selanjutnya

Industri Pengurusan Kreatif & Seni Persembahan

Juga dikenali sebagai SCIMPA, kini memberi tumpuan kepada program pengurusan industri kreatif dan kursus.

Selanjutnya

 

 

Pejabat Luar (China)

Permohonan secara Online melalui:
1. Uniutama Education and Consultancy Sdn Bhd (UECSB)
2. UUM Offshore Office, Beijing
3. MyGlobal Asia Center
4. Or other officially appointed UUM agents.

UUM Sintok

  servicedesk@uum.edu.my
  +604-928 4000    +604-928 3053
  Universiti Utara Malaysia,
06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia

UUM Kuala Lumpur

  uumkl@uum.edu.my
  +603-2610 3000    +603-2694 9228
 41-3 Jalan Raja Muda Abd Aziz,
50300 Kuala Lumpur, Malaysia