Syarahan Felo Adjung NCRC Tekan Isu Keperluan Transformasi

UUM ONLINE: Sejajar dengan perubahan zaman dan teknologi masa kini, Syarahan Felo Adjung NCRC bertajuk 'Agile Leadership: Key For Organisation Transformation' oleh Ketua Pegawai Eksekutif Institut Darul Ridzuan (IDR), Dr Mazalan Kamis menekankan tentang keperluan dan pentingnya transformasi dalam kehidupan dan organisasi.

Naib Canselor Rakam Penghargaan Kepada Warga UUM

UUM ONLINE:

Pisang emas dibawa belayar,

Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.

Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak merakamkan setinggi penghargaan terima kasih dan tahniah kepada semua warga Universiti Utara Malaysia (UUM) yang telah bekerja keras untuk menjayakan Istiadat Pemasyhuran Canselor dan Konvokesyen Ke-30 UUM yang berakhir semalam

Menurutnya, setiap usaha kuat staf UUM untuk melancarkan majlis utama universiti ini sama ada sebelum, semasa dan selepas konvokesyen ini adalah satu amalan murni yang akan diberikan ganjaran pahala besar oleh Allah SWT.

"Segala teguran dan kekasaran bahasa yang berlaku sepanjang tempoh tersebut diharap tidak disimpan di dalam hati kerana kita hanya ingin memberikan yang terbaik kepada semua graduan dan ibu bapa mereka untuk berasa gembira meraikan hari bersejarah untuk menggenggam segulung ijazah.

"Well done and keep up good work!", kata beliau.

Kerjasama Strategik Ke Benua Eropah

UUM ONLINE: 5 Disember - Timbalan Rektor Technical University of Liberec (TUL), Republik Czech, Ass. Prof. Sona Jandova telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Naib Canselor, Prof. Dato’ Seri Dr. Mohamed Mustafa Ishak di Balai Tamu, semalam.

ICORE 2017 Fokus Pembangunan Dan Keusahawanan Luar Bandar

UUM ONLINE: Alor Setar - Penganjuran keempat Persidangan Antarabangsa Pembangunan Luar Bandar (ICORE) 2017 terus menjadi medan bagi membincangkan isu pembangunan dan keusahawanan di kawasan luar bandar.

Persidangan selama dua hari bermula hari ini dianjurkan Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan (SEFB) dengan kerjasama Hebei University, China dan Universitas Jenderal Soedirman, Indonesia berjaya menghimpunkan 200 peserta yang turut akan membincangkan tentang pembangunan ekonomi, pelancongan dan alam sekitar kawasan luar bandar.

Yang Menjalankan Tugas Dekan SEFB, Prof Madya Dr Siti Aznor Ahmad berkata, ICORE bermula sejak 2011 di Sarawak, diikuti 2013 di Indonesia dan 2015 di China selepas mendapat sambutan peserta dari pelbagai negara yang menyertai.

Menurutnya, penganjuran ICORE itu adalah untuk menjana pemikiran inovatif yang berkaitan dengan pembangunan luar bandar dan untuk mengenal pasti elemen-elemen agenda penyelidikan jangka panjang untuk mengisi jurang kritikal dalam pengetahuan tentang isu terlibat.

“Saya berharap peserta persidangan ini dapat memanfaatkan perkongsian ilmu di sepanjang ICORE ini,” katanya.

Sepanjang ICORE 2017, peserta akan mengikuti lima sesi selari mengikut topik berkaitan.

Hadir sama, Dekan Kolej Ekonomi, Hebei University, Prof Yang Hui Liang dan Dekan Fakulti Ekonomi, Universitas Jenderal Soedirman, Suliyanto Sudaeto Santeja.