UUM Jalin Kerjasama Dengan University Of Cambridge

UUM Jalin Kerjasama Dengan University Of Cambridge

 

UUM ONLINE: United Kingdom - UUM terus memperkasakan agenda pengantarabangsaan dengan memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan University of Cambridge sempena lawatan kerja Naib Canselor, Prof Dato’ Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak sebagai Pengerusi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) di University of Cambridge, Mei lalu.

Pemeteraian MoU antara kedua universiti tersebut telah ditandatangani oleh Naib Canselor yang mewakili UUM bersama Ketua Eksekutif, Cambridge English Language Assessment, Saul Nasse.

Dengan jalinan kerjasama strategik itu, UUM menerusi Pusat Pengajian Bahasa, Tamadun dan Falsafah (SLCP) dan Cambridge English Language Assessment, University of Cambridge akan mengerakkan pelbagai program dan aktiviti secara bersama seperti akreditasi kursus kemahiran Bahasa Inggeris dan penjajaran kepada standard antarabangsa, menyediakan latihan sebagai penguji kemahiran oral di kalangan staf akademik, penyelidikan berimpak tinggi berkaitan pembelajaran dan pengajaran dalam Bahasa Inggeris, peningkatan kualiti pengujian bahasa dan latihan sebagai penguji bahasa selain usaha untuk menjadikan SLCP sebagai sebuah pusat peperiksaan pelbagai ujian untuk Cambridge English.

Cambridge English Language Assessment telah menggunakan rangka Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) dalam pengujian bahasa sebagai panduan deskripsi tahap kemahiran penguasaan bahasa.

Di Malaysia, penggunaan CEFR sedang dilaksanakan dalam penggubalan kurikulum, pengujian dan bahan mengajar Bahasa Inggeris di peringkat sekolah dan universiti serta turut digunakan di negara lain seperti Singapura dan Australia.

Naib Canselor berkata, kerjasama pintar itu memberikan manfaat yang cukup besar kepada pihak UUM seperti peningkatan dan pemantapan pengujian Bahasa Inggeris dengan mengikut standard antarabangsa, selain menjadikan Cambridge English Language Assessment sebagai penanda aras dalam pengujian Bahasa Inggeris serta penjanaan kewangan universiti melalui penyediaan pelbagai kursus persediaan ujian yang bakal ditawarkan.

Cambridge English Language Assessment telah bergiat aktif di dalam pengujian bahasa semenjak 150 tahun dahulu dan mempunyai ramai pakar yang tersohor dalam bidang pengujian bahasa.

Pada sesi lawatan kerja beliau dan di atas jemputan Cambridge English serta Cambridge International Examinations itu, Naib Canselor selaku Pengerusi MPM turut mengadakan beberapa siri perbincangan berkaitan program yang melibatkan MPM dan University of Cambridge serta mengadakan sesi pertemuan bersama Ketua Eksekutif, Cambridge International Examinations, Michael O` Sullivan, seterusnya melawat Muzium Fitzwilliam, muzium terbesar di Cambridge.

Turut serta dalam lawatan kerja tersebut ialah Ketua Eksekutif MPM, Mohd Fauzi Datuk Mohd Kassim.

 

 

 

===============================
FROM:
CORPORATE COMMUNICATION UNIT
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
TEL.: 04-928 3042/3047/3050
FAX: 04-928 3053
E-MAIL: ukkuum@uum.edu.my 
FACEBOOK: Universiti Utara Malaysia (Official FB)

footer ci uum

 

 

Pejabat Luar (China)

马来西亚北方大学境外办公室 (中国)
地址:北京市朝阳区东三环北路8号亮马河公寓1059室   邮编:100004
进入中文页面,获取更多信息
Pengarah: Helen (LIU RONG)  
Tel: 86-1051650127  
QQ: 591913393/1243512744
Email: mhepc@aliyun.com    
Faks: 86-1064032524

Klik sini untuk maklumat 

UUM Sintok

  servicedesk@uum.edu.my
  +604-928 4000    +604-928 3053
  Universiti Utara Malaysia,
06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia

UUM Kuala Lumpur

  uumkl@uum.edu.my
  +603-2610 3000    +603-2694 9228
 41-3 Jalan Raja Muda Abd Aziz,
50300 Kuala Lumpur, Malaysia