Dato' Rohana Rozhan Dilantik Profesor Adjung SCIMPA

UUM ONLINE: Kuala Lumpur, 3 November - Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan & Pengarah Eksekutif ASTRO Malaysia Holdings Berhad, Dato' Rohana Tan Sri Datuk Haji Rozhan dilantik sebagai Profesor Adjung Pusat Pengajian Pengurusan Industri Kreatif dan Seni Persembahan (SCIMPA) Universiti Utara Malaysia (UUM).

Sehubungan itu, satu majlis Penyerahan Watikah Pelantikan Profesor Adjung kepada Dato' Rohana telah diadakan di ibu pejabat ASTRO, Bukit Jalil semalam dan disempurnakan oleh Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak.

Naib Canselor berkata pengalaman dan pengetahuan luas Dato' Rohana dalam industri media diperlukan oleh program industri kreatif dan universiti amnya.

"Saya percaya pelantikan Dato' Rohana yang mempunyai pengalaman luas dalam industri media sebagai Profesor Adjung di SCIMPA akan meningkatkan kerjasama antara UUM dan ASTRO di samping memberi pendedahan kepada pelajar mengenai selok-belok industri media terutamanya industri media kreatif," ujarnya.

Dato' Rohana turut menyampaikan syarahan sulungnya sebagai Profesor Adjung sejurus menerima watikah pelantikan berkenaan.

Majlis itu turut dihadiri pegawai-pegawai kanan UUM terdiri daripada pengurusan tertinggi, dekan dan ketua-ketua jabatan. Delegasi UUM turut dibawa melawat ke beberapa studio dan stesen radio seperti Era FM, Sinar FM dan THR Gegar .