CoE Tulang Belakang Penyelidikan Dan Pembangunan UUM

UUM ONLINE: 4 Februari - Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak telah mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Strategik Dan Pencapaian CoE (JKCoE) Bil.1/2018 di Bilik Mesyuarat Senat, Canselori pagi tadi.

Mesyuarat ini melibatkan semua ketua-ketua pusat kecemerlangan (CoE) UUM bagi memantau kemajuan semua CoE berkenaan.

Naib Canselor dalam ucapan aluannya berkata, CoE di UUM masih belum berjaya menonjolkan dirinya sebagai sebuah CoE yang boleh dibanggakan sama ada di peringkat UUM, kebangsaan apatah lagi di peringkat antarabangsa.

"Justeru CoE di UUM perlu mempelajari daripada CoE lain yang ada di Malaysia ini yang telah diangkat menjadi Pusat Kecemerlangan Pengajian Tinggi (HiCOE) dan CoE serantau yang cemerlang dan menjadi rujukan pelbagai pihak misalnya Institute of Southeast Asian Studies, sebuah institut penyelidikan yang berpangkalan di Singapura," ujarnya.

Pada mesyuarat itu, RIMC telah membentangkan pencapaian keseluruhan kesemua CoE di UUM. Selain itu, dua buah CoE yang terpilih juga telah membuat pembentangan mengenai pencapaian CoE masing-masing.