Latihan Kem Tahunan Zon Utara Satukan Pegawai Kadet Palapes

UUM ONLINE: 9 Februari - Setelah berjaya mengharungi pelbagai rintangan, pegawai kadet Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) dari tiga universiti awam diraikan pada Majlis Malam Akrab Pegawai Kadet PALAPES di Dewan Mu’adzam Shah, semalam.

Pegawai kadet dari UUM, Universiti Sains Malaysia dan Universiti Malaysia Perlis telah berjaya menamatkan Latihan Kem Tahunan Palapes Zon Utara selama 15 hari sejak 26 Januari lalu.

Timbalan Komandan Palapes UniMAP Leftenan Kolonel, Prof Dr Zaliman Sauli berkata, selepas 15 hari berkampung di UUM, beliau berharap semua pegawai kadet memperolehi impak dan ilmu positif hasil latihan gabungan tiga universiti dari zon utara yang mana julung kali diadakan.

Menurutnya, latihan tersebut memberi pendedahan asas ilmu ketenteraan dan disiplin sebagai pegawai tentera.

“Dengan adanya latihan kem tahunan ini, kita berjaya menyatukan tiga Palapes dan berlatih bersama, selain dapat menyelaraskan semua latihan walaupun berbeza pasukan.

“Saya berharap latihan secara gabungan ini akan diadakan dengan lebih kerap kerana ia menyatukan hati semua pegawai kadet dan mereka dapat bertemu rakan-rakan baharu,” katanya.

Tambah beliau, diharap pegawai kadet yang berjaya menamatkan latihan itu terutama kadet senior menjadikan latihan kem tahunan sebagai pemangkin semangat untuk meneruskan karier sebagai anggota tetap atau simpanan selepas pentauliahan kelak.

Sementara itu, Prof Madya Dr Mohd Farizal Rajemi yang mewakili Naib Canselor UUM berkata, latihan itu merupakan satu sejarah kepada UUM kerana berjaya menggabungkan tiga universiti dengan penglibatan seramai 900 pegawai.

Katanya, di UUM sahaja dianggarkan terdapat seramai 400 pegawai Palapes dan penyertaan dalam badan berunifom seperti itu menjadi satu nilai tambah kepada pelajar apabila menamatkan pengajian nanti.