"Tidak Akan Berkompromi Isu Nilai Teras – Ilmu Budi Bakti" : Naib Canselor

"Tidak Akan Berkompromi Isu Nilai Teras – Ilmu Budi Bakti" : Naib Canselor
UUM ONLINE: Naib Canselor, Prof Dr Ahmad Bashawir Abdul Ghani mengulangi ketegasannya tidak akan berkrompomi dalam isu nilai teras 'Ilmu Budi Bakti" yang didokong UUM sejak mula penubuhannya.
 
Menurutnya, universiti tidak boleh melaksanakan sesuatu dasar kemudian beralih ke dasar lain selepas beberapa tahun.
 
"Kita semua sedia maklum, zaman berubah, teknologi berubah namun teras 'Ilmu Budi Bakti" yang dipegang UUM akan terus dipertahan khususnya dalam usaha untuk menjadi Universiti Pengurusan Terkemuka yang merupakan visi dan misi universiti ini," ujarnya pada sesi Santai VC UUM Bersama Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad (IPDM).
 
Sesi itu dikendalikan Pengarah IPDM, Dr Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri.
 
Sementara itu ketika mengulas isu ranking dan rating universiti, beliau berkata perkara itu akan terus diberi penekanan namun bukan keutamaan.
 
"Akhir-akhir ini kita terlalu taksub dengan ranking dan rating yang menyebabkan aspek-aspek "humanising" diketepikan. Kita harus lihat di mana peranan ranking dan rating secara menyeluruh seperti aspek praktikal dan aplikasi, bukan lihat dari satu perspektif sahaja.
 
"Misalnya, ada sebuah universiti di Jepun yang kedudukannya jauh di bawah UUM, namun dari segi aspek fizikal jauh di hadapan. Ini membuktikan bahawa ranking dan rating tidak secara mutlak menunjukkan kita atau pihak lain lebih baik.
 
"Kita tidak boleh samakan Malaysia dengan Amerika Syarikat, konteks dan stakeholder tidak sama. Kita perlu lihat konteks negara kita supaya boleh tahu arah hala tuju kita," tambahnya.
 
Katanya lagi apa yang lebih penting adalah menjenamakan semula UUM berdasarkan teras 'Ilmu Budi Bakti" dan mengembalikan UUM kepada matlamatnya iaitu untuk mendidik.
 
Selain itu, Naib Canselor turut berazam mengharmonikan semula suasana kerja UUM di mana beliau memberi ruang kepada semua stakeholder tidak mengira pangkat untuk berjumpa terus dengannya bagi mengutarakan pendapat dan sebagainya. 
 
Oleh: Mohd Amir Aizat Sainon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

===============================
DARIPADA:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
TEL.: 04-928 3048/3049/3042/3040
FAKS: 04-928 3053
E-MEL: ukkuum@uum.edu.my
FACEBOOK: Universiti Utara Malaysia (Official FB)

footer ci uum

Pejabat Luar (China)

Permohonan secara Online melalui:
1. Uniutama Education and Consultancy Sdn Bhd (UECSB)
2. MyGlobal Asia Center
3. UUM Offshore Office, Beijing
4. Or other officially appointed UUM agents.

UUM Sintok

  servicedesk@uum.edu.my
  +604-928 4000    +604-928 3053
  Universiti Utara Malaysia,
06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia

UUM Kuala Lumpur

  uumkl@uum.edu.my
  +603-2610 3000    +603-2694 9228
 41-3 Jalan Raja Muda Abd Aziz,
50300 Kuala Lumpur, Malaysia